Budite deo moje nove knjige – napišimo je ZAJEDNO :)

Hajde da zajedno ostavimo našoj deci i drugim roditeljima nešto što je korisno, neobično, originalno i vredno, nešto što nema rok trajanja i što će, nadam se, vremenom samo rasti 🙂family-1150995_1280

O čemu se radi?

U razgovoru sa roditeljima (na individualnoj konsultaciji i u grupnim susretima), često se uverim da im nedostaju ideje za igre sa decom, kao i ideje za laku i brzu saradnju i prevazilaženje otpora. Ovo je posebno došlo do izražaja tokom izolacije, zbog čega su se roditelji osećali bespomoćno, frustrirano, pod stresom. Jasno je da, kada bi postojala knjiga u kojoj bi se nalazio veliki broj jednostavnih, brzih igara ili ideja za igre, svima bilo lakše.

I, eto, rešila sam da napišem baš takvu knjigu!

Moja želja je da uz moje predloge igara, koje prevashodno služe za povezivanje sa detetom, saradnju, motivaciju… prikupimo i one igre koje vi igrate, koje ste vi izmislili, možda negde čuli, a posebno one koje pamtite iz vašeg detinjstva (bilo da ste igrali kod kuće, sa roditeljima, bakama, dekama, ili u vrtiću, školi, parkiću) i tako ih sačuvamo od zaborava 🙂

Nema nikakvih ograničenja u broju poslatih predloga, a dobrodošli su kako od mama i tata, tako i od baka, deka, tetaka, ujaka, kao i vaspitačica, vaspitača, učiteljica, učitelja, trenera… Takođe se radujem predlozima sa svih strana sveta, želimo igre iz svih zemalja koje pre svega jačaju odnos između dece i roditelja i svih drugih osoba koje su važne u odrastanju najmlađih!

Kako ćemo to uraditi?

Ako ste zainteresovani da budete deo ovog poduhvata, potrebno je da napišete predlog igre (možete ih poslati koliko god želite). Opišite je razumljivo i jednostavno, a ukoliko opis zahteva više detalja i pojašnjenja trudite se da sve bude dovoljno jasno 🙂 Možete i da navedete okvirni uzrast za koji je igra.

To može biti neki vaš ritual pred spavanje, nešto u čemu i dete i vi uživate. Ili može biti neka igra koju ste vi izmislili – neobična ili sasvim obična.

Poenta svega je da drugi roditelji dobiju ideju na koje sve načine mogu da se igraju sa detetom 🙂

Evo jednog pristiglog predloga:Potrebne su dve stolice, jedan čaršav ili tanje ćebence koje se prebaci preko naslona stolica (ako klizi onda se zakači štipaljkama) i napravi se kao mali šator ili kućica. Unutra smo stavili ćebe, jastuk, knjigice i neke igračkice, poslednji put čak i neke male tanjire i šerpicu. Na papiru sam nacrtala dve ringle. I onda je on spremao ručak dok mama radi. Naravno, najzanimljivije mu je bilo kada ja uđem unutra, pa zajedno nešto radimo. U šatorčić se može ubacivati sve i svašta, šta već dete voli ili želi da se igra.”

Cilj je da u knjizi budu što raznovrsnije igre za razne svakodnevne situacije, i naravno, da ih je što više!

Na primer, igre mogu biti za situacije:

  • dok čekamo – u prodavnici, kod lekara, u saobraćaju, u restoranu…
  • dok putujemo (kratke i duže relacije)
  • dok sam ja u kuhinji, dok odmaram, dok spremam po kući, dok radim (ako posao radite kod kuće)…
  • za rutinske radnje – kupanje, pranje ruku, zubića, spavanje, hranjenje…
  • u pauzi između učenja i domaćih zadataka (za predškolce i mlađe školarce)

Kako VI postajete deo ovog poduhvata?

Uz vaš predlog igre/igara stajaće vaš potpis, a vi ćete izabrati kako želite da budete potpisani.

Evo primera – Maja Petrović, Beograd ili Ivanin i Markov tata Srđan, Subotica ili Maja Petrović, Janina mama. Dakle, vi sami birate šta želite da piše uz vaš predlog igre 🙂

Uz predlog igre/igara i načina na koji želite da budete potpisani, potrebno je da napišete da ste saglasni da se vaš predlog i potpis objave u knjizi o igrama (naziv je još uvek u radnoj formi). Na primer – Ja Maja Petrović iz Beograda, saglasna sam da se u knjizi o igrama objavi moj predlog i moj potpis.

VAŽNA NAPOMENA: U obzir će se uzimati samo predlozi za koje je napisana saglasnost.

Zatim sve pošaljite na mejl: predloziknjiga@gmail.com

U narednih nekoliko dana dobićete povratni mejl od mene sa potvrdom prijema. Ukoliko vam ne stigne moj mejl, proverite da li ste dobro napisali adresu, proverite vaše SPAM sanduče. U slučaju da ste sve proverili i da je sve uredu, pošaljite mejl na dragana.familycoach@gmail.com.

Šta ako stignu isti ili slični predlozi od više osoba?

U ovom slučaju uz tu igru će biti potpisani svi pošiljaoci 🙂

Koji je rok?

Rok za slanje je 30. jun 2020.

I još!

Svako ko pošalje predlog, bez obzira da li je igra objavljena u knjizi ili ne, može nabaviti knjigu po posebnoj, povlašćenoj, ceni tokom pretprodajnog perioda!

Dodatne informacije

Broj strana zavisiće od broja prikupljenih predloga, cilj je da ih bude što više kao i da knjiga izađe što pre u 2020. godini 🙂 O svemu ću vas blagovremeno obaveštavati. Troškove uređivanja, lekture, korekture, dizajna, pripreme za štampu i štampanje, snosiću ja. Kada knjiga uđe završnicu, dobićete info mejl sa detaljima o ceni, broju strana, datumu izlaska i načinu poručivanja.

Radujem se našem uspešnom poduhvatu 🙂

Dragana Aleksić, Family coach