Savetodavci, STOP!

Ne prođe nijedna konsultacija, a da se ne dotaknemo ove teme.

S obzirom da znam da je roditeljima teško to da kažu, evo ja ću reći:

Drage osobe iz okruženja roditelja, molim vas da prestanete da im govorite da je njihovo dete već dovoljno veliko da – ide na nošu, spava samo u sobi, ostavi cuclu, krene u vrtić… Prestanite da im govorite da su dete previše „vezali za sebe“ i da treba da ga odvajaju jer će… (sledi „poučan“ upozoravajući scenario). Prestanite da se mešate u njihov odnos i povezanost sa detetom i pustite ih da sami procenjuju kad će šta početi da rade, uvode i menjaju.

Prestanite da im govorite da je njihovo dete ovakvo ili onakvo zato što plače “za sitnicu”, zato što je energično ili radoznalo, zato što ne želi da se odvoji u parku/igraonici od njih…

Pustite ih da se oslone na ono što im je priroda dala – roditeljski instinkt. Pustite ih da prate potrebe svog deteta i da otkrivaju šta im ono ponašanjem govori. Pustite ih da se povežu na način na koji oni to žele i koji njima odgovara i prija. Pustite ih da prate relevantne informacije, umesto da im vi servirate vaše mišljenje (koje uglavnom i nisu tražili). I znam da ćete reći da to radite iz najbolje namere, a ja vam kažem u njihovo ime – Neka, hvala, ne treba.

Uz dužno poštovanje drage osobe iz okruženja, svaki roditelj oseća i zna mnogo bolje od vas da li je njegovo dete za nešto spremno ili ne, kao i da li je on za nešto spreman ili ne. U suprotnom, preuzmite odgovornost za to što se ti roditelji zbog vas osećaju loše jer im trljate na nos to što njihovo dete još uvek nije uradilo, naučilo, postiglo… (šta god), za to što prave greške jer osećaju vaš pritisak, za to što umesto da se povežu sa detetom oni naruše odnos poverenja i gube dragoceno vreme.

I kada preuzmete odgovornost, onda im platite konsultacije koje će im pomoći da dobiju prave informacije i da se vrate sebi i detetu.

PS 1

Meni se nikada za konsultaciju nije javila neka osoba iz okruženja roditelja koja je želela da proveri da li nešto treba da im kaže ili bar da sazna da li je to što misli ispravno.

PS 2

90% roditelja mi je na konsultacijama reklo da su želeli da postupe kako su osećali da treba, ali da ipak nisu zbog pritiska drugih.

Ako vam je potrebna podrška u roditeljskoj ulozi, razumevanju detetovih reakcija i ponašanja, unapređivanju veština komunikacije, uvek možete da zakažete online konsultaciju za roditelje ili Emotivni detoks ako želite da radite na sebi i oslobodite se blokada, negativnih uverenja ili nekorisnih obrazaca. Više informacija o konsultacijama za roditelje pročitajte OVDE, a o Emotivnom detoksu OVDE.