Emotivni detoks – KAKO ELIMINISATI unutrašnje sabotere

98164466848335250_C4DOB4O4_cUnutrašnji saboteri – emotivne blokade i negativna uverenja – u velikoj meri utiču na to KAKO SEBE VIDIMO i DOŽIVLJAVAMO.

Od slike koju osoba ima o sebi zavisi da li i u kojoj meri će biti zadovoljna životom, da li i koliko se dobro oseća u nekoj životnoj ulozi, da li postiže to što želi ili samo posmatra tuđe uspehe…

Sa druge strane, ljudi često rade i ono što uopšte ne žele, jer su neki unutrašnji obrasci previše jaki i ne znaju kako da ih se oslobode.

 Emotivni detoks je moj autorski program, koji sam kreirala na osnovu brojnih koučing edukacija i dugogodišnjeg iskustva u radu sa pojedincima i grupama.

„EMOTIVNO RASPREMANJE“ JE ZAPRAVO OTKRIVANJE I ELIMINISANJE PODSVESNIH OBRAZACA KOJI UTIČU NA NAŠ ŽIVOT BEZ NAŠE VOLJE I KOJE NE MOŽEMO SAMI DA PROMENIMO IAKO TO ŽELIMO.

Određena životna iskustva, koja je osoba doživela kao neprijatna ili koja su bila nabijena jakim emocijama, mogu da naprave emotivnu blokadu. Najčešće su to strahovi, ali i bes, tuga, stid, mržnja…

Takođe, verbalne i neverbalne poruke koje je neko dobijao u detinjstvu (od roditelja i drugih bliskih osoba), u velikoj meri utiču na to KAKO se osoba danas oseća u nekim situacijama, koliko ih je svesna i u kojoj meri ume da sa njima izađe na kraj.

Kao što su neke emocije i uverenja posledica su ličnih iskustava, našim životima nekada „gospodare“ i one stvari koje nismo nikada iskusili. Blokirajuće emocije možemo da nosimo u našem podsvesnom delu bića od najranijeg detinjstva, pa i generacijama unazad, a da toga uopšte nismo svesni.

AKO RAZMIŠLJATE DA KRENETE NA KOUČING – ZA LIČNI RAST I RAZVOJ, DA POSTAVLJATE SEBI REALNE I OSTVARIVE CILJEVE, DA ŽIVITE ONO ŠTO ŽELITE – A NE ZNATE DA LI JE TO ZA VAS, PROČITAJTE NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORE OVDE I DONESITE ODLUKU KOJA JE NAJBOLJA ZA VAS!

Postoje uverenja i emocije koja se prenose u porodici „sa kolena na koleno“. Ovi obrasci mogu da budu toliko jaki da ograničavaju osobu da ostvari svoje životne snove, da se oseća kao da „živi tuđ život“, a da ne zna pravi razlog.

KOME SE PREPORUČUJE I KADA TREBA „URADITI“ EMOTIVNI DETOKS?  

1.ELIMINISANJE BLOKADA

  • Jedan od prvih znakova koji ukazuju da bi bilo korisno da se uradi emotivni detoks je način na koji osoba doživljava svoje uloge – partnersku, roditeljsku, ulogu zaposlenog ili poslodavca, šefa, menadžera… jer to može biti u direktnoj vezi sa potisnutim emocijama i uverenjima. Ukoliko nije usaglašena sa svojom ulogom, oseća da nešto „ne štima“, ima stalno osećaj nedovršenosti, krivice, preispituje se… zapravo znači da bi bilo korisno da se „proveri“ šta se krije ispod toga.
  • Kada osoba ima osećaj da je stalno nešto „iznutra“ blokira, da nikako ne može da završi ono započeto, da se „ne usuđuje“ da uradi ili čak i poželi nešto, kada oseća fizičke manifestacije  u telu kada hoće da napravi neku promenu (treperenje u telu, bol u stomaku, pritisak u grudima, pulsiranje u glavi…) – znaci su da postoje „zaglavljene“ emocije koje deluju kao blokade.
  • Ograničavajuća uverenja takođe mogu biti prepreka u ostvarivanju ciljeva, bilo privatnih bilo poslovnih. Na primer, ako osoba o sebi podsvesno misli nešto poput – „Ja sam bezvredan, ne zaslužujem ništa, niko me ne voli, ja ne mogu, drugi su bolji od mene…“ – moguće je da dugo stagnira, stoji u mestu i ni sama ne zna šta bi je pokrenulo. Takođe, ako osoba duže vreme radi nešto, iako je potpuno svesna da to ne želi i ne voli, a nema snage ili načina da to prestane – znak je da postoji ili jako ograničavajuće uverenje ili obrazac ponašanja koji se preneo iz porodice. Ova stanja često prati osećaj bezvoljnosti, ali i frustracije jer osoba i pored želje jednostavno ne može da se pokrene ili zaustavi u nekoj aktivnosti.
  • Ukoliko je osoba stalno izložena stresu, i počinje da ga oseća fizički u nekom delu tela – knedla u grlu, „presecanje“ u stomaku, tremor, pritisak u grudima, glavobolje, bol u ramenom predelu… – znači da su njene granice podnošljivosti stresa ozbiljno ugrožene. Stres je često uzrok loših emotivnih stanja, ali i OKIDAČ, odnosno pokretač „zaglavljenih“ emocija i uverenja.
  • Emotivni detoks je takođe efikasan i kod napada panike, aksioznosti, nesanice, iracionalnih strahova (od aviona, buba…), osećaja pritiska i tenzije…

OVOM JEDINSTVENOM KOUČING METODOM SE PRECIZNO OTKRIVAJU I USPEŠNO ELIMINIŠU ZAROBLJENE, POTISNUTE, PODSVESNE EMOCIJE I UVERENJA, KAO I KONKRETNI DOGAĐAJI ILI OSOBE KOJE SU NJIHOV UZROK.

2.JAČANJE UNUTRAŠNJIH SNAGA 

Sa druge strane, Emotivni detoks ima primenu i u jačanju svih naših potencijala, unutrašnjih resursa, ličnih snaga. Na „jačanju“ osobe se radi kada su pred njom neke bitne i izazovne buduće situacije u kojima je važno da se pokaže u što boljem svetlu – sastanak, razgovor za posao, držanje govora pred većom grupom ljudi, polaganje ispita…

Emotivni detoks se radi individualno, a tri sesije u kontinuitetu su preporučeni minimum za ličnu promenu i vidljive rezultate. Nakon sesija, kada se eliminišu ograničenja, neophodno je lično angažovanje i promena dotadašnjih navika i konkretna akcija kako bi osoba imala maksimalni benefit.

ZA KOGA OVA METODA NIJE?

Iako je veoma efikasan, Emotivni detoks nije „čarobni štapić“ koji će „odneti“ sve probleme, pa samim tim nije za osobe koje očekuju gotova rešenja od kouča, ne žele da se aktivno uključe u proces i preduzimaju dogovorene akcione korake. Emotivni detoks je prevashodno namenjen osobama koje žele promenu, lični rast i razvoj i žele da se aktivno bave sobom, preuzimaju odgovornost za sebe, preduzimaju akcione korake, sarađuju sa koučem oko strategija za željene promene i primenjuju predložene tehnike.

ZAKAŽITE PRIVATNU SESIJU NA 069 11 92 851. PETKOM I SUBOTOM U NOVOM SADU. OSTALIM DANIMA U BEOGRADU.

OVDE MOŽETE PROČITATI ISKUSTVA KLIJENATA KOJI SU PROŠLI KROZ INDIVIDUALNI RAD I EMOTIVNI DETOKS

 

Advertisements