Emotivni detoks

98164466848335250_C4DOB4O4_c

Emotivni detoks je moj autorski program, kreiran na osnovu brojnih koučing edukacija i dugogodišnjeg iskustva u radu sa pojedincima i grupama.

„Emotivno raspremanje“ je zapravo otkrivanje i eliminisanje podsvesnih obrazaca koji utiču na naš život bez naše volje i koje ne možemo da promenimo iako to želimo.

Neke emocije i uverenja posledica su ličnih iskustava. Međutim, našim životima nekada „gospodare“ i one stvari koje nismo nikada iskusili. Blokirajuće emocije možemo da nosimo u našem podsvesnom delu bića od najranijeg detinjstva, pa i generacijama unazad, a da toga uopšte nismo svesni.

Postoje uverenja i emocije koja se prenose u porodici „sa kolena na koleno“. Ovi obrasci mogu da budu toliko da ograničavaju osobu da ostvari svoje životne snove, da se oseća kao da „živi tuđ život“, a da ne zna pravi razlog.

Isto tako, određena životna iskustva, koja je osoba doživela kao neprijatna ili koja su bila nabijena jakim emocijama, mogu da naprave emotivnu blokadu. Najčešće su to strahovi, ali i bes, tuga, stid, mržnja…

KOME SE PREPORUČUJE I KADA TREBA „URADITI“ EMOTIVNI DETOKS?  

  1. Jedan od prvih znakova koji ukazuju da bi bilo korisno da se uradi emotivni detoks je način na koji osoba doživljava svoje uloge – partnersku, roditeljsku, ulogu zaposlenog ili poslodavca, šefa, menadžera… jer to može biti u direktnoj vezi sa potisnutim emocijama i uverenjima. Ukoliko nije usaglašena sa svojom ulogom, oseća da nešto „ne štima“, ima stalno osećaj nedovršenosti, krivice, preispituje se… zapravo znači da bi bilo korisno da se „proveri“ šta se krije ispod toga.
  2. Kada osoba ima osećaj da je stalno nešto „iznutra“ blokira, da nikako ne može da završi ono započeto, da se „ne usuđuje“ da uradi ili čak i poželi nešto, kada oseća fizičke manifestacije  u telu kada hoće da napravi neku promenu (treperenje u telu, bol u stomaku, pritisak u grudima, pulsiranje u glavi…) – znaci su da postoje „zaglavljene“ emocije koje deluju kao blokade.
  3. Ograničavajuća uverenja takođe mogu biti prepreka u ostvarivanju ciljeva, bilo privatnih bilo poslovnih. Na primer, ako osoba o sebi podsvesno misli – ja sam bezvredan, ne zaslužujem ništa, niko me ne voli, ja ne mogu… – moguće je da dugo stagnira, stoji u mestu i ni sama ne zna šta bi je pokrenulo. Ova stanja često prati osećaj bezvoljnosti, ali i frustracije jer osoba i pored želje jednostavno ne može da se pokrene.
  4. Ukoliko je osoba stalno izložena stresu, i počinje da ga oseća fizički u nekom delu tela – knedla u grlu, „presecanje“ u stomaku, tremor, pritisak u grudima, glavobolje, bol u ramenom predelu… – znači da su njene granice podnošljivosti stresa ozbiljno ugrožene.
  5. Emotivni detoks je takođe efikasan i kod napada panike, aksioznosti, osećaja pritiska i tenzije…

Ovom jedinstvenom koučing metodom se otkrivaju i eliminišu zarobljene, potisnute, podsvesne emocije i uverenja, kao i konkretni događaji ili osobe koje su njihov uzrok.

Sa druge strane, Emotivni detoks ima primenu i u jačanju svih naših potencijala, unutrašnjih resursa, ličnih snaga. Na „jačanju“ osobe se radi kada su pred njom neke važne i izazovne buduće situacije u kojima je važno da se pokaže u što boljem svetlu – sastanak, razgovor za posao, držanje govora pred većom grupom ljudi, polaganje ispita…

Emotivni detoks se radi individualno, a tri sesije su preporučeni minimum za ličnu promenu i vidljive rezultate. Nakon sesija, kada se eliminišu ograničenja, neophodna je i promena dotadašnjih navika i konkretna akcija kako bi osoba imala maksimalni benefit.

ZA KOGA OVA METODA NIJE?

Iako je veoma efikasan, Emotivni detoks nije „čarobni štapić“ koji će „odneti“ sve probleme, pa samim tim nije za osobe koje očekuju gotova rešenja od kouča, ne žele da se aktivno uključe u proces i preduzimaju dogovorene akcione korake. Emotivni detoks je prevashodno namenjen osobama koje žele promenu, lični rast i razvoj i žele da se aktivno bave sobom, preuzimaju odgovornost za sebe, preduzimaju akcione korake, sarađuju sa koučem oko strategija za željene promene i primenjuju predložene tehnike.

OVDE MOŽETE PROČITATI ISKUSTVA KLIJENATA KOJI SU PROŠLI KROZ INDIVIDUALNI RAD I EMOTIVNI DETOKS

Zakažite privatnu sesiju na 069 11 92 851. Petkom i subotom u Novom Sadu. Ostalim danima u Beogradu.

Advertisements