Predavanje: Da li je vaše dete BUNTOVNIK “bez razloga” – 8. februara u Beogradu

Dete “buntovnik“ ima čitav spektar fenomenalnih sposobnosti i vrlina koje na žalost mogu da ostanu neprepoznate i nerazvijene kada roditelji i okruženje, u nedostatku adekvatnog pristupa, pokušavaju da ga stave u „kalup“.

ben-white-124388-unsplash

Često dobijate komentare da je vaše dete veoma inteligentno i napredno, ali i da neće da sluša šta mu se govori. Da je veoma snalažljivo i šarmantno, ali i da stalno „čačka“ i začikava drugu decu. Burno reaguje i pruža otpor kada mu se govori kad, šta i kako da radi…

Ako ste pored ovoga primetili i da vaše dete:

– „mora“ sve da radi na neki „svoj način“

– što ga više požurujete, ono je sve sporije

– često kasni i ne uzbuđuje se zbog toga

– za sitnicu odreaguje burno i besno

– nema strpljenja

– loše reaguje na kritiku

– ne poštuje pravila

– veoma burno reaguje na nepravdu

– često govori da ga nešto ili neko nervira

– ne sluša i „ne poštuje“ autoritete (možda ste prve komentare dobili već u vrtiću, u školici sporta, a posebno u školi)

– govori da nikada nije krivo ni za šta

– njegova uvek mora „da bude poslednja“…

Onda je ovo predavanje za vas!

U praksi se sve više susrećem sa roditeljima koji ponašanje deteta opisuju na ovaj način, često nemaju rešenja za neke situacije, osećaju se bespomoćno, pa i ljuto, imaju osećaj da su negde pogrešili u vaspitanju.

Ipak, postoji razlog za ova ponašanja, a to je specifičan tip deteta – „buntovnik“. U pitanju je deo tipa ličnosti koji je kod njih dominantno razvijen, a ne prolazna faza u odrastanju. Na pitanje jedne mame na konsultaciji – Pa do kada će moja ćerka (7 godina) da bude takva? – moj odgovor je – Zauvek.

Deci koja pripadaju ovom tipu je veoma teško u okruženju jer su često etiketirana kao neposlušna, bezobrazna, svojeglava, nemaju adekvatnu podršku i ako se takav odnos prema njima nastavi, njihovo „buntovničko“ ponašanje će biti sve izraženije, a potencijali neiskorišećni. Cilj je da se detetova ponašanja i reakcije usmeravaju, da mu se pomogne da razume svoja emotivna stanja i impulse, a ne da se sputava i sprečava u izražavanju emocija koje kod ovog tipa deteta daju burnu sliku.

Roditeljima je podjednako teško i iscrpljujuće, jer ovaj tip deteta ima velike oscilacije u energiji i raspoloženju što je jedan od glavnih razloga zašto “ne sluša i ne radi” ono što se od njega traži i očekuje. Na predavanju ćete saznati kako da sa ovim naglim promenama izađete na kraj i olakšate i detetu i sebi svakodnevne izazove.

AKO JE VAŠE DETE VEĆ KRENULO U ŠKOLU, PROVERITE OVDE DA LI GA PREPOZNAJETE U OVIM OPISIMA.

KAKO DA BOLJE RAZUMETE “BUNTOVNIKA”, SAZNAJTE OVDE.

Sa detetom „buntovnikom“ imaćete osećaj da je uvek sve povuci-potegni. Za ovaj tip deteta potrebno je mnogo više energije, i fizičke i mentalne, nego za bilo koji drugi tip. Ali to nikako ne treba da bude razlog da mu se ne pomogne da ostane autentičan.

Umesto da pokušavate da svoje dete po svaku cenu prilagodite okruženju,  naučite kako da podržite njegovu autentičnost i pomognete mu da razvija potencijale koji najčešće ostanu neotkriveni upravo zbog stalne potrebe da se njegovo ponašanje koriguje.

Na predavanju ćete dobiti informacije kako da, pre svega, razumete način na koji „buntovnik“ doživljava svet i sebe, koji pristup daje najbolje rezultate, kako da mu olakšate u okruženju koje uglavnom nema razumevanja za njega, i kako da olakšate sebi  i jačate vaš odnos i saradnju.

Predavanje je u skladu sa pozitivnim pristupom deci i roditeljstvu.

Predavanje je namenjeno roditeljima dece svih uzrasta, a posebno ako su krenuli ili kreću u predškolsko, osnovnu školu, ako su u predpubertetu ili tinejdžeri, kao i svima koji rade sa decom. Nema uzrasnog ograničenja, jer od trenutka kada se prepozna da je dete ovaj tip treba raditi na prilagođavanju pristupa.

Autor programa i predavač: Dragana Aleksić, family coach

Datum održavanja: subota 8. februar 2020. od 11:30 do 14h

Mesto: Senzorijum, Bulevar Despota Stefana 124, Beograd

Kotizacija za učešće: 4000 dinara (15% popust za rane prijave i uplate do  3. februara)

Dodatne pogodnosti:
– Popust za drugog roditelja ili člana porodice: 50%
– Popust za prijatelja: 20% (pogodnost u ovom slučaju važi za oba učesnika)

+ Svaki učesnik dobija skriptu koja prati celo predavanje

Broj mesta je ograničen, prijava je obavezna.

Informacije i prijave na email: dragana.familycoach@gmail.com

Važna napomena 
Da bi prijava bila važeća, potrebno je da sadrži sledeće podatke:

1. Ime i prezime učesnika i grad za koji se prijavljujete
2. Informacija da li dolazite sami, u paru sa drugim roditeljem ili sa prijateljem (ime i prezime prijatelja)
3. Broj mobilnog telefona (za sve prijavljene učesnike)

Vaše mesto je obezbeđeno tek po uplati kotizacije.

DOBRO DOŠLI 🙂